
Ayutthaya; de stad vol ruïnes, tempels, Buddha's, paleizen en monumenten. Een stad waar je je ogen uitkijkt en de ene ruïne nog mooier is dan de ander. Ayutthaya was voor Bangkok de hoofdstad van Thailand (toen Siam) tot de stad in 1767 volledig werd verwoest door de Birmezen.
Tijdens jouw reis door Thailand mag een bezoekje aan deze prachtige UNESCO Werelderfgoedlijst- locatie zeker niet ontbreken. Wij bezochten Ayutthaya als een dagtrip vanuit Bangkok en in deze blog vertel ik je o.a. welke tempels een bezoekje waard zijn en hoe je je vervoer naar en in de stad het beste kunt regelen!
Van Bangkok naar Ayutthaya
Om in de historische stad te komen vanuit Bangkok heb je vier opties. Namelijk met de trein, taxi, bus of georganiseerde dagtrip.
Met een taxi ben je (mits je niet in de file komt te staan) het snelste in het centrum. Echter is dit wel gelijk de duurste optie. Een taxi op de meter zal een vanaf prijs hebben van ongeveer 1500 baht en een ritje met een GRAB taxi kost je ook minimaal de helft daarvan. Een georganiseerde tour heeft als voordeel dat alles voor je geregeld is en je vaak ook nog eens wordt opgehaald bij je accommodatie. Dit is dan ook gelijk het nadeel omdat je vast zit aan het reisschema van de tour. Een busritje boek je gemakkelijk via de welbekende website 12go.asia waar je voor een paar honderd baht een zitplaats in een minivan boekt. Een redelijk goedkope optie maar hier kan de reistijd weer behoorlijk variëren i.v.m. het drukke verkeer in de stad.
Let op op het station van Hua Lamphong!
Wij kozen ervoor om de trein te pakken vanaf Hua Lamphong station in Bangkok. Je kunt je treinkaartje vooraf boeken op o.a. de website van 12go.asia maar er vertrekken regelmatig treinen vanaf hier richting Ayutthaya dus dit kan je ook ter plekke doen op het station. Online kan je vaak alleen kaartjes kopen voor de 1e en 2e klasse in de trein. Wij kozen ervoor om op het treinstation een kaartje te kopen. Na wat research wisten we wat we konden verwachten op het station, waar we heen moesten en hoe veel een treinkaartje ongeveer zou moeten kosten. Bij binnenkomst in het station werden we gelijk aangesproken door een aardige mevrouw die een bordje om haar nek had hangen met 'free information'. Nadat we aangaven dat we de stad Ayutthaya wilden bezoeken, kwam de vrouw al snel aan met het verhaal dat de treinkaartjes 20 keer zo duur waren dan dat ik op internet had gevonden en dat we sowieso moesten staan voor twee of misschien wel drie uur. Volgens de vrouw was het dus veel slimmer om een taxi te boeken en daar kon zij wel mee helpen. Gelukkig had ik zelf mijn research gedaan en ik wist dat dit verhaal niet helemaal klopte waarna ze een beetje teleurgesteld antwoord gaf op waar we de treinkaartjes konden kopen.
Wees dus voorbereid op deze truc en weet dat een treinkaartje echt geen 20 euro is. Je gaat misschien zelf schrikken van hoe goedkoop een kaartje is, namelijk; 42 cent per persoon! Hiervoor heb je als je op tijd komt een zitplaats in een 3e klas coupe. En zeker als je vroeg in de ochtend vertrekt heb je die airco echt nog niet nodig tijdens het ritje. We zaten twee uur tussen de locals en genoten van het uitzicht en de gezellige drukte in de trein.


Aangekomen op het station van Ayutthaya; en nu? Vervoer!
De tempels en ruïnes van Ayutthaya lijken misschien op Google Maps dicht bij elkaar te liggen, maar geloof me dit zijn geen afstanden die je te voet kunt/wilt afleggen. I.p.v. daarvan kan je een scooter of fiets huren of een chauffeur in een tuktuk je rond laten rijden naar alle bezienswaardigheden. Wanneer je uitstapt op het station in de stad komen er gelijk een aantal tuktuk chauffeurs naar je toe, die natuurlijk willen dat je je door hen wilt laten rondrijden. Wij geven lief aan dat we wel een fiets of scooter huren en sommigen lachen dat het daar toch veel te warm voor is. Nou geloof ik dat je in de warme maanden liever niet kilometers op de fiets zit, maar in januari bijvoorbeeld zijn de temperaturen hier vaak prima voor. Echter staat er de dag dat wij er zijn een aardig windje en hebben we de dag daarvoor ook al een fietstour gedaan in Bangkok. Wij kiezen ervoor om een scooter te huren en dit is ons enorm goed bevallen. Je hebt de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt en betaalt ongeveer 200 baht voor een hele dag. Tegenover 200 baht per uur! voor een tuktuk chauffeur.
Op internet had ik gelezen dat je het beste eerst de rivier over kunt steken en dan je scooter of fiets kunt huren omdat de prijzen wat verder van het station wat lager zijn. Dus dat doen we; we lopen het straatje in tegenover het station, pakken het pondje voor 10 baht per persoon naar de overkant van de rivier en huren een scooter bij December House. Deze scooter- en fietsenverhuurder staat namelijk goed aangeschreven op Google Reviews. Achteraf zie je maar weer dat je niet alles wat je op internet vindt, zomaar moet geloven. De scooters bij Nong Nine bike & restaurant (deze kreeg ook goede reviews) kosten namelijk 200 baht voor een dag i.p.v. 250 baht bij December House + 40 baht om naar de overkant en terug te komen met de boot. Als je dus op zoek bent naar een betrouwbare verhuurder van scooters en fietsen zou ik zeker Nong Nine bike & tours aanbevelen. Let er wel op dat je je officiële paspoort achter moet laten of een ID kaart + een borg van 2000 baht. Dit voelde een beetje als een risico maar gelukkig hebben wij er een prima ervaring aan over gehouden!
Wil je wel een fiets huren dan doe je dat bijna overal voor ongeveer 60 baht voor een hele dag. En tuktuk chauffeurs spreken de toeristen op iedere hoek van de straat (en al helemaal bij het station) allemaal aan. Dus mocht je je lekker willen laten rondrijden heel de dag, dan is deze optie ook makkelijk te vinden. Onderhandel dan uiteraard wel even over de prijs.


Welke ruïnes in Ayutthaya horen thuis op jouw bucketlist?
Dan nu een erg belangrijk onderdeel voor het vullen van jouw dag in Ayutthaya. Want welke bezienswaardigheden zijn nou écht de moeite waard? Hieronder de top 5 ruïnes die jij sowieso wilt bezoeken! De grootste en bekendste tempels kosten 50 baht per persoon en een kaartje haal je makkelijk bij de ingang van de tempel bij het ticket loket.
#1 Wat Mahathat


#2 Wat Yai Chaimongkol
#3 Wat Phra Si Sanphet

#4 Wat Lokaya Sutharam
#5 Wat Chai Watthanaram (mijn favoriet!)

Op andere blogs had ik al gelezen dat Ayutthaya niet perse bekend staat om het lekkere eten. Na wat research op Google Maps kwam ik uit bij een Thais restaurantje in een zijstraatje bij de Wat Mahathat waar we hebben geluncht: Earl Thai Restaurant. En het eten hier viel zeker niet teleur. Ik was al opgelucht toen ik zag dat het er gezellig druk was met voornamelijk lokale bevolking. Geen tourist trap dus maar heerlijke Thaise maaltijden voor een klein prijsje. Genieten!
Van Ayutthaya terug naar Bangkok
Voor je terugreis naar de hoofdstad van Thailand heb je uiteraard weer dezelfde opties als op de heenweg. Wij kozen ervoor om weer op de bonnefooi terug te keren naar het treinstation en hadden geluk dat de eerstvolgende trein richting Bangkok vertraging had waardoor we precies met die trein mee terug konden. Anders hadden we ruim een uur moeten wachten op de volgende trein. Wil je er dus zeker van zijn dat je niet te lang hoeft te wachten op het station, kan je er ook voor kiezen om je kaartje terug gelijk te kopen bij aankomst in Ayutthaya. Enige nadeel is dat je dan wel weer vast zit aan een bepaalde tijd waardoor je wat druk of een gehaast gevoel zou kunnen ervaren. Je bent ten slotte op reis of vakantie dus take your time! Dan kan je echt genieten van al het mooist van deze prachtige, historische en culturele stad.
Voor de terugweg hadden we kaartjes met vooraf vastgestelde zitplaatsen en deze trein stopten alleen bij de hoofdstations. Op de heenweg deden we er twee uur over en op de terugweg nog maar een uur en een kwartier. Heb je dus de keuze uit een RAPID trein of ORDINARY trein? Kies dan zeker voor die eerste optie! Het eindstation van deze trein is alleen wel het Bang Sue station i.p.v. Hua Lamphong station, waardoor wij nog een stukje met de metro moesten. Verblijf je echter dichter bij het Bang Sue station dan kan je ook op de heenweg natuurlijk al kiezen voor dit station en een 'rapid' trein.
Wat je nog moet weten voordat je Ayutthaya gaat ontdekken
#1 Maak geen ritje op een olifant!!!
Helaas vind je in Ayutthaya nog veel mogelijkheden om een ritje op een olifant te maken. DOE DIT NIET! Deze olifanten worden enorm mishandeld om deze toeristische attractie te kunnen zijn. En zonder hierover te veel in details te treden wil ik je één ding mee geven: deze dieren zijn geen attractie, ook al lijkt zo een ritje toch zo leuk.
#2 Handig: de locatie van de ferry
Daarnaast kan het nog wel een lastig zijn om de locatie te vinden van de ferry over de rivier. Dit pondje brengt je van (100 meter van) het station naar de overkant van de rivier (waar je de meeste tempels vindt) en weer terug. Maar dit staat enorm slecht, zeg maar gerust niet... aangegeven op bordjes. Aan de kant van het station loop je het straatje recht tegenover het station in, waar je ook 'Nong Nine bike & restaurant' vindt. En aan de kant van het historische centrum vind je de ferry in het straatje van December House. Vul in Google Maps dus één van deze verhuurders in, loop het kleine straatje uit richting de rivier en stap voor nog geen 30 centje gemakkelijk op het pondje.
#3 Draag geschikte kleding!
En als laatste: kleed je alsjeblieft geschikt! Geen blote schouders en zichtbare knieën maar ook geen diepe decolleté of erop tops. De Thaise bevolking is erg blij met de velen toeristen die dit prachtige land elk jaar bezoeken, maar irriteren zich mateloos aan de toeristen die in korte mouwloze jurkjes tempels bezoeken. En terecht. Dit is hun cultuur en daar hoor je je als gast goed op aan te passen. Wij merkten dat veel westerse toeristen hier nog steeds schijt aan hebben en dat vonden we erg respectloos. Een luchtige broek en een linnen bloesje is echt niet veel warmer dan een kort jurkje. En trek die lange kleding desnoods weer lekker uit als je het terrein met tempels verlaat en weer op je fiets stapt.


Reactie plaatsen
Reacties