Bezoek Wildlife Friends Foundation Thailand; opvangcentrum voor o.a. mishandelde olifanten!

Gepubliceerd op 31 maart 2023 om 15:20

Helaas vindt dierenmishandeling en het gebruiken van dieren voor vermaak en medicijnen voor mensen nog steeds op grote schaal plaats. Zeker (niet wetende) toeristen gaan graag met wilde dieren op de foto, kijken naar shows waarin wilde dieren kunstjes doen of bezoeken olifanten kampen. Maar deze ‘toeristenattracties’ zijn zeker niet zo onschuldig als ze lijken. Vaak krijgen de dieren drugs of medicatie om rustig te blijven, worden tanden en nagels uitgetrokken en moeten ze de meest rare trucjes doen om eten te krijgen. Een olifanten kamp bezoeken waar je als toerist de olifanten mag wassen, staat bij veel mensen hoog op hun bucketlist. Maar juist in deze, op het oog ethisch verantwoorde, ‘elephant camps’, hebben de dieren enorm veel stress en gaan de olifanten vaak ‘s nachts alsnog kleine hokken in of worden ze aan een ketting gelegd… En als je even logisch nadenkt, is het voor een wild beest ook helemaal niet gezond om dagelijks volgens een vast schema te leven van wandelen met toeristen, gewassen worden in de rivier en door honderden mensen te worden geaaid. 

 

Wildlife Friends Foundation is een organisatie die mishandelde, verwaarloosde, zieke en gewonde dieren opvangt en een nieuw leven geeft met als meest optimale scenario uiteindelijk vrijlaten in de natuur. De foundation helpt inmiddels meer dan 700 geredde dieren. Hier mogen de dieren weer écht dier zijn in een grote omgeving die lijkt op hun natuurlijke habitat! Niet alleen veel olifanten worden hier opgevangen maar ook tijgers, apen, beren, reptielen en nog veel meer diersoorten. De meeste dieren die hier terecht komen, leven al vanaf jongs af aan in gevangenschap en hebben daardoor een deel van hun natuurlijk instinct verloren. Zij zijn er door mishandeling emotioneel en fysiek te slecht aan toe om nog in de natuur vrij gelaten te worden. Als dit het geval is mogen die dieren nog lekker genieten van de rest van hun leven bij Wildlife Friends Foundation.

Zeven jaar geleden bezocht ik de Foundation voor het eerst. Ik vond het tijdens mijn tweede bezoek in maart 2023 zo mooi om te zien hoe enorm de organisatie ontwikkeld is in de afgelopen jaren. Er worden grotere verblijven gebouwd en je kunt duidelijk zien dat al het geld van donaties en vrijwilligers gaat naar het welzijn van de dieren. Ten opzichte van zeven jaar geleden zijn al zo veel meer dieren gered uit vreselijke situaties en worden zij nu opgevangen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving.

Bezoek Wildlife Friends Foundation

Wildlife Friends Foundation (WFFT) kan voornamelijk bestaan door donaties, bezoekers en vrijwilligers. Dagelijks mogen er maar een aantal bezoekers deelnemen aan de georganiseerde dagtour, dus dit is zeker geen dierentuin. Tijdens je dagbezoek zie je onder begeleiding van een gids allerlei soorten wilde dieren. Alle dieren zijn gered uit de meest verschrikkelijke omstandigheden en de gids vertelt hier meer over: Olifanten die van jongs af aan bij hun moeder zijn weggehaald en werden gebruikt om toeristen op te laten rijden. Beren waar levend een gat in de maag werd gemaakt om van de sappen medicijnen te kunnen maken. Tijgers die aan hun lot werden overgelaten in een verlaten dierentuin. En apen met missende ledematen omdat die werden gebruikt om apensoep van te maken. Veel van dit soort voorbeelden zijn uiteraard verboden maar als toerist zorg je er misschien toch onbewust voor dat dierenmishandeling blijft bestaan. Door bijvoorbeeld op foto’s te gaan met wilde dieren op de markt, olifanten met zijn allen te wassen en souveniertjes te kopen die gemaakt zijn van dierlijke producten. 

 WFFT bied jou als bezoeker de kans om alles te leren over de mishandelde olifanten, tijgers, beren, apen en meer in het grootste opvang/reddingscentrum van Thailand. 

 

De dag start om 09:30 waar de gids je alles vertelt over het werk van WFFT. Hierna volgt een wandeling langs veel dierenverblijven, waar je alle verhalen te horen krijgt van elk individu. Ook legt de gids uit waarom sommige dieren al in grote hokken leven en anderen in wat kleinere en waarom sommige dieren alleen leven en anderen in groepen. 

Hierna volgt een heerlijke lunch die inbegrepen is bij de tour. 

Het tweede deel van de dag stap je met z’n allen in de safari bus waar je wordt rondgereden langs de grote/nieuwe verblijven. Vanuit de bus maar ook deels lopend krijg je alles te horen over de geredde beren, het reddingscentrum van de apen en de grote katachtigen. 

Als afsluiting is het tijd om de olifanten te voeren. Op deze manier krijg je toch de kans om deze grote, prachtige beesten van dichtbij te kunnen zien. 

De olifanten kiezen hier zelf of ze behoefte hebben om gevoerd te worden door de mensen en hoeven hier dus niet volgens een strakke planning te leven zoals in vele andere olifanten kampen of parken in Thailand. 

I Love Phants Lodge

WFFT biedt tegenwoordig niet alleen de kans om meer over de dieren te leren tijdens een georganiseerde tour, maar je kunt nu ook overnachten tussen de olifantenverblijven. Een ervaring waar ik alleen maar van kon dromen, dacht ik. Onze nacht in een van de lodges heeft ons verblijf echt compleet gemaakt; met de dierengeluiden op de achtergrond de zonsondergang kijken, een verfrissende duik in het zwembad nemen na de tour en wakker worden met olifanten aan je balkon. I Love Phants Lodge is een onderdeel van Wildlife Friends Foundation, waardoor jij de organisatie ook weer steunt door hier te blijven slapen. 

Wij sliepen zelf in de ‘Double Forest View’ room, die ik enorm kan aanraden. De hutjes liggen wat verder van het restaurant en zwembad, maar je hebt wel de kans om de olifanten aan je balkon te zien als je wakker wordt. Om gegarandeerd te zijn van de beste prijs en het verblijf te boeken inclusief ontbijt, zou ik aanraden via de website te reseveren. Wij spraken een ander stel dat via booking hun accommodatie had geboekt en zij hadden niet alleen een kamer boven de receptie i.p.v. een hutje tussen de olifantenverblijven, maar hebben ook meer betaald dan wij. (+ Wij hadden een buitendouche in onze Lodge!)

Vrijwilligerswerk

Zoals al eerder genoemd kan de organisatie bestaan door de vele vrijwilligers in het opvangcentrum. Als vrijwilliger help je bij een van de drie lopende projecten: ‘wildlife rascue centre’, ‘elephant refuge’ of het ‘wildlife hospital’. Meehelpen bij WFFT kan al vanaf één week en je betaalt als vrijwilliger een bijdrage aan het park maar krijgt daarvoor in ruil accommodatie, eten en de kans om de geredde dieren te helpen. Hoe langer je blijft, hoe lager het bedrag. Om meer te weten te komen over de opties van vrijwilligerswerk kan je de website bezoeken: https://www.wfft.org 

 

Hoe kom je er?

WFFT kan het vervoer van en naar je accommodatie regelen. Zo bieden zij de optie aan om je op te halen in Hua Hin of Cha Am en zelfs in Bangkok. Verblijf je in één van de eerste twee plaatsen dan kan je er ook voor kiezen om zelf een scooter of auto te huren. Wij kozen voor het huren van een scooter en reden in ongeveer een uurtje van Hua Hin naar WFFT. Het voordeel van eigen vervoer is dat je tijdens je verblijf in de I Love Phants lodge lekker de scooter kunt pakken om van je huisje naar het restaurant en zwembad te rijden. Omdat zoals eerder genoemd deze afstand net wat groter is en het erg warm kan worden in sommige maanden. Daarnaast heb je de luxe om de volgende dag nog bij het zwembad te relaxen en zelf de vrijheid te hebben om te gaan wanneer je wilt.
Bezoek je alleen WFFT met een dagbezoek, dan is vervoer geregeld vanuit de organisatie juist ideaal. Zo weet je zeker dat je op tijd aankomt voor de tour, hoef je niet zelf te navigeren en zit je lekker in de airco tijdens de rit. 

Na het boeken van de accommodatie of de tour stuurt WFFT je een uitgebreide route omschrijving.

 

Ik zou iedereen willen aanraden om Wildlife Friends Foundation te bezoeken wanneer je in Thailand bent ipv een olifanten kamp of dierentuin. Want wanneer het kopen van producten en doen van activiteiten met wilde dieren stopt, stopt het mishandelen en moorden uiteindelijk ook!!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.